L’arrodoniment solidari arriba a Andorra. Petites donacions per a grans causes 

jul. 27, 2023

Aquest mes de juliol ha culminat una fita que va iniciar-se fa més de dos anys llargs per fer possible que Andorra s’incorporés al projecte d’arrodoniment solidari; una acció que pretén ajudar les ONG del Principat a finançar projectes a partir de les microdonacions dels clients d’establiments comercials de tot el país.

El sistema de funcionament és senzill i intuïtiu: quan un client pagui amb targeta de crèdit la seva compra als comerços adherits, li apareixerà un missatge per si vol fer una donació d’uns cèntims per al projecte d’una entitat social concreta, arrodonint el preu total de la seva compra. Si accepta l’opció, aquella microdonació s’acumularà a les que ja hagin fet altres clients prèviament i, fent bona la màxima que “de mica en mica s’omple la pica”, entre tots s’acaba aconseguint la quantitat que l’organització necessita per fer realitat el seu projecte.

Aquesta és la idea que va moure fa una dècada uns emprenedors catalans a crear Worldcoo, un projecte d’èxit que en 10 anys presenta unes xifres espectaculars: més de 60 milions de donacions i més de 15 milions d’euros recaptats per més de 730 projectes de multitud d’ONG diferents. I aquesta és la idea que va moure l’Univers BOMOSA a trucar a la porta de Worldcoo per buscar la fórmula perquè l’arrodoniment solidari arribés també al Principat. La nostra motivació és cercar projectes que aportin valor afegit a la societat andorrana i estem convençuts que aquest n’és un que pot impactar molt positivament al país.

Com dèiem al principi, han estat dos anys llargs, principalment per motius tecnològics, però aquest juliol veu la llum la primera experiència al país: Pal Arinsal i Grandvalira Soldeu – El Tarter són els primers operadors comercials del Principat que han cregut en aquesta acció de Responsabilitat Social Corporativa per finançar projectes solidaris d’ONG andorranes. La primera de les entitats que rebrà finançament a través de l’arrodoniment solidari és la Fundació Muntanyencs per l’Himàlaia, que des de fa dècades es dedica des d’Andorra a impulsar projectes relacionats amb l’educació elemental dels nens i nenes de l’Himàlaia. Gràcies a la col·laboració de la ciutadania, els nens i nenes del Kailash Home al Nepal podran rebre una educació de qualitat, així com tenir cobertes les seves necessitats nutricionals i sanitàries.

Durant aquests dos anys, des de l’Univers BOMOSA i Worldcoo hem treballat plegats per sumar operadors comercials i ONG al projecte de l’arrodoniment solidari amb la voluntat que, una vegada resoltes les qüestions tecnològiques, la possibilitat d’aquest tipus de microdonacions creixi al país i impacti positivament la tasca de les entitats socials del Principat d’Andorra. Ara ja estem a punt per a créixer en empreses i ONG i, per tant, la porta és oberta si teniu interès en participar en el projecte que ajudi a desenvolupar les vostres accions solidàries. Una vegada s’arribi a la quantitat prevista per la Fundació Muntanyencs per l’Himàlaia, les noves donacions es dedicaran a una nova campanya d’una altra ONG; però la voluntat és que, en un futur pròxim, es puguin fer donacions a diversos projectes solidaris en funció dels operadors comercials que hi col·laborin.

Estem convençuts que  estrenar l’arrodoniment a Andorra amb Pal Arinsal i Grandvalira Soldeu – El Tarter com a companys de viatge, la campanya solidària arribarà a un nombre important de població i visitats i s’aconseguiran els objectius marcats. A més, la celebració de la Copa del Món de BTT a l’estació de La Massana a finals d’agost es convertirà en un dels plats forts aquest estiu pel que fa a l’arrodoniment solidari, gràcies als prop de 60.000 espectadors que s’espera que passin per Pal Arinsal. Un esdeveniment esportiu de país que ajudarà al projecte d’una entitat social del país.

Gràcies a totes les persones, organitzacions i empreses que fins avui heu treballat per fer realitat l’arrodoniment solidari al país. Comencem junts un camí que ha de suposar un valor afegit al suport constant que Andorra i els andorrans i les andorranes sempre han demostrat cap a les causes socials i les entitats que les defensen.

Albert Batalla i Siscart

Director de BMS Consultoria Estratègica by BOMOSA